Warehouse & Distribution Facility

Moose Toys – Stage 2: Office and Distribution Facility
Cheltenham, VIC

Moose Toys exists for one reason – to make children happy. The name behind some of Australia’s most recognisable toys, collectables, games and electronics, Moose approached Qanstruct in 2014 to build them a head office in Cheltenham, Victoria, which would reflect their creativity. In 2018, they came back to collaborate on a distribution warehouse that would increase their storage capacity and bring all their operations and staff together.

The new, $11 million project connects Moose’s distribution operation directly to the head office facility it calls ‘Mooseworld’. It comprises a state-of-the-art warehouse with racking and continuous canopies with Trimdek soffits for weather-proof loading and unloading, and a three-storey, open-plan office with meeting rooms, staff training rooms and kitchenettes.

The company’s people-centred team culture and innovative approach to business saw a number of unusual priorities included on their wish list – the need for staff learning spaces, recreational facilities including a gym, and specially designed areas for focus groups to come for toy trials, were among their requirements.

Sustainability was also a priority. As well as energy-efficient, eco-friendly perforated ceiling panels in the office areas, the project includes LED lighting systems throughout, recycled water for toilet flushing and electric-boosted solar hot water to lower the building’s environmental footprint and cut operational costs.

Careful design and the use quality fixtures, fittings and construction elements in both projects provides visual consistency between Stage 1 and Stage 2, while the inclusion of an aero-bridge allows an easy flow of staff between the two buildings. Exposed Bondek soffits, painted out in black, complete the sleek appearance.

Following demolition of an existing warehouse in the middle of the site, construction of the 8800m2 building could begin. Throughout the process, Qanstruct managed the complex construction logistics to ensure Moose retained access to both their Head Office facilities and their existing warehouse, which book-ended the construction zone on the 39,000m2 site and remained operational throughout the entire project.

Best of all, the project has been planned to cater for the company’s continuing growth and development. Not only have the company’s future infrastructure requirements been considered and ‘future proofed’, Moose has the option to extend again should they require additional space, with a clever plan and plenty more space still on the site.